Πλησίασε το 75% η αύξηση στα ιδιωτικά ασφάλιστρα υγείας λόγω κρίσης του ΕΣΥ
Η υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας δείχνουν μη αναστρέψιμες κατά την μεταπανδημική περίοδο, με αναρίθμητα περιστατικά ασθενών να υφίστανται πλέον τις συνέπειες: κατά την διάρκεια της νοσηλείας τους, κατά την προσέλευση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, και πρωτίστως, εν αναμονή ραντεβού ή χειρουργείου σε δημόσιο νοσοκομείο. Είναι σαφές ότι ανήκουν μόνον στο βαθύ παρελθόν, οι μέρες που το ΕΣΥ αποτελούσε την πρώτη επιλογή αντί του ιδιωτικού τομέα -ακόμη και για ασθενείς υψηλών εισοδημάτων, που συχνά προτιμούσαν το δημόσιο νοσοκομείο λόγω ικανής εξειδίκευσης και βαθιάς εμπειρίας των γιατρών.
Η συστηματική απώλεια της εμπιστοσύνης των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας αποτυπώνεται αντίστοιχα, ανάγλυφα, στην καμπύλη της αύξησης των ιδιωτικών ασφαλίστρων υγείας, η οποία είχε ως σημείο εκκίνησης την πρώτη χρονιά της COVID αλλά εκτινάχθηκε τον τελευταίο χρόνο, αναλόγως της κλιμακούμενης κατάρρευσης των υπηρεσιών του ΕΣΥ. Η αύξηση στις ιδιωτικές ασφάλειες υγείας, συνολικά της περιόδου 2020 -2023, μπορεί να χαρακτηριστεί έως και ιστορική, καθώς ξεπέρασε το +73,3%.
Ένα ποσοστό που σαστίζει, πράγματι, και τους ασφαλιστές, και φυσικά αποτελεί για την Ελλάδα πανευρωπαϊκή πρωτιά. Εντός του 2023 ειδικά, που η ενημέρωση των πολιτών για τις αιμορραγούσες πληγές του Εθνικού Συστήματος Υγείας ήταν σχεδόν καθημερινή, -και από τα φιλοκυβερνητικά, ακόμη, ΜΜΕ- η προσέλευση στην ιδιωτική ασφάλιση παρουσίασε την εκρηκτική αύξηση του +28,3% σε σχέση με το 2022. Δεδομένης της όξυνσης των ελλείψεων σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, της αναμονής για χειρουργεία, των ράντζων, ακόμη και των θανάτων (που συνέχισαν παρά τη τυπική λήξη της πανδημίας), δεν χωράει αμφιβολία ότι η προσχώρηση στην επιλογή της ιδιωτικής νοσηλείας, και άρα η στροφή προς την ιδιωτική ασφάλιση, είναι μονόδρομος στη συνείδηση και των πιο αδύναμων οικονομικά ατόμων ή οικογενειών.
Κοιτώντας τα επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (της οπoίας τα 44 μέλη- ασφαλιστικές εταιρείες αντιπροσωπεύουν σήμερα το 99% των ασφαλίστρων που παράγονται στην ελληνική αγορά), παρατηρούμε ότι
- η παραγωγή ασφαλίστρων υγείας Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου του 2020, δηλαδή της πρώτης χρονιάς της covid, αυξήθηκε σε σχέση με το 2019 +9,7%.
- Το 2021(Ιανουάριο-Δεκέμβριο) αυξήθηκε ακόμη περισσότερο +12,1%.
- Το 2022 η αύξηση ήταν της τάξεως +9,9%
- και το 2023 τα ασφάλιστρα υγείας αυξήθηκαν +28,3%,
με συνολικό νούμερο που ισοδυναμεί, συγκρίνοντας το 2019 με το τέλος του 2023, σε αύξηση +73,3%.
«Πριν από την πανδημία η κινητικότητα ήταν περιορισμένη αλλά άρχισε να εντείνεται ήδη το ενδιαφέρον για ιδιωτικά ασφάλιστρα υγείας από τους πρώτους μήνες της εμφάνισης της COVID-19, καθώς στα δημόσια νοσοκομεία δεν ήταν εύκολη η πρόσβαση σε κλινικές και χειρουργεία. Ο κόσμος συνέχισε να αυξάνει το ενδιαφέρον του και κατά τα πανδημικά χρόνια που ακολούθησαν, δηλαδή το 2021 και το 2022, το 2023 όμως η καμπύλη σαφώς εκτινάχθηκε. Κάτι που βέβαια συνδέεται με την ενημέρωση των ατόμων, των επιχειρήσεων και των οικογενειών για τις δυσκολίες εξυπηρέτησης στο ΕΣΥ», εξηγεί ο Δημήτρης Γαβαλάκης, πρόεδρος της Επιτροπής Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών και Γενικός Γραμματέας του Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Συγκρίνοντας με χώρες της Ευρώπης την -εν τέλει, αναπόφευκτη- στην Ελλάδα, επιλογή για περίθαλψη στον ιδιωτικό τομέα που υποδηλώνει η έκρηξη των ασφαλίστρων υγείας, βλέπουμε π.χ ενδεικτικά ότι
- το 2021 η Insurance Europe κατέγραφε μεν μια σταθερή αύξηση παραγωγής στα ασφάλιστρα υγείας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αυτή όμως
- δεν ξεπέρασε το +1,2% στη μεγαλύτερη αγορά ασφάλισης υγείας της Ευρώπης την Ολλανδία,
- την ώρα που στην Ελλάδα η αύξηση ήταν ακριβώς δεκαπλάσια στο 12,1%,
- και πού στη Γερμανία και τη Γαλλία, τη δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη αγορά, οι ασφαλίσεις υγείας κυμαίνονταν στο 5% και 5,6%.
Γεγονός που οφείλεται μεν στην ιδιαιτέρως ανεπτυγμένη ασφαλιστική αγορά στην υπόλοιπη Ευρώπη σε σχέση με την Ελλάδα, δεν παύει όμως να καταδεικνύει τα τεράστια περιθώρια ανάπτυξης στη χώρα μας όπως και αυξημένο ενδιαφέρον.
Τι μπορεί όμως να προσφέρει σήμερα η ιδιωτική ασφάλιση στο φλέγον θέμα που τίθεται για μεγάλη μερίδα του κόσμου, την οικονομική επιβάρυνση στα απογευματινά χειρουργεία των δημοσίων νοσοκομείων, που μετακυλίει 30% του κόστους νοσηλείας και χειρουργικής επέμβασης στην τσέπη των ασφαλισμένων, με το υπόλοιπο μόνον να καλύπτεται από τον ΕΟΠΠΥ;
Στα νέα δεδομένα, προς το παρόν η ασφαλιστική αγορά δεν έχει έτοιμες προτάσεις. Διαφαίνεται όμως η πρόθεση των ασφαλιστικών επιχειρήσεων να διαμορφώσουν νέο πλαίσιο πακέτων και προϊόντων, προσιτού σχετικά κόστους, ώστε να καλυφθεί το κενό.
Ένα κενό για επιλογές ιδιωτικής ασφάλισης, που αυτή τη στιγμή συμπίπτει με το οικονομικό “κενό” των πολιτών που θα χρειαστούν χειρουργικό τραπέζι.
Το ρεπορτάζ δημοσίευσε η Εστία της Κυριακής στις 25/2/2024, και την επομένη ο Υπ. Υγείας ρωτήθηκε σχετικά από το ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, για τα απογευματινά χειρουργεία και την ιδιωτική ασφάλιση. «Θα υπάρξει συνάντηση με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών» απάνησε ο κ. Γεωργιάδης «διότι πρέπει να εμπλέξουμε τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες στο ΕΣΥ».
underwriter.gr