Εξοντωτικές για τις Ασφαλιστικές οι αυξήσεις στα κόστη νοσηλείας

Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση βρίσκονται οι ασφαλιστικές με τις απαιτήσεις των παρόχων υγείας (κλινικών) στο τέλος του 2023 και θέλουν να περιορίσουν τις δαπάνες και να αυξήσουν την διαπραγματευτική τους κατάσταση από τις αρχές του 2024.

του Νίκου Σακελλαρίου

Δύο έως τρεις ανατιμήσεις (ανάλογα με τις κλινικές) έγιναν στα πάγια κόστη νοσηλείας που ζητούν οι κλινικές από τις ασφαλιστικές εταιρείες, γεγονός που έχει οδηγήσει τις ασφαλιστικές είτε να καλύπτουν μέσα από δικά τους αποθέματα μέρος των αυξήσεων είτε να μεταβιβάζουν μέρος των αυξήσεων στους ασφαλισμένους. Συνήθως γίνονται και τα δύο ταυτόχρονα. Έτσι ενώ τα κόστη έχουν αυξηθεί πάνω από 25% το 2023, οι μεσοσταθμικές αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας είναι περίπου 10%.

Το πρόβλημα που προκύπτει πλέον για τις ασφαλιστικές είναι ότι λόγω της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος πολλών στρωμάτων του πληθυσμού, οι νέες αυξήσεις ασφαλίστρων δημιουργούν δυσκολίες πρόσκτησης νέων εργασιών στον κλάδο. Οι δυσκολίες εντοπίζονται κυρίως από τους διαμεσολαβητές οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την δυσφορία των παλαιών ασφαλισμένων τους οι οποίοι βλέπουν μεγάλες αυξήσεις ασφαλίστρων τα τελευταία 2-3 χρόνια. Ασφαλιστήρια των 1000 ευρώ ετησίως (περίπου το μέσο ετησιοποιημένο ασφάλιστρο) έχουν φτάσει στα 1.200 ευρώ και πλέον η ζήτηση είναι εξαιρετικά ελαστική στα επίπεδα αυτά. Όπως δηλώνουν πολλοί διαμεσολαβητές, οι πελάτες είναι διατεθημένοι να πληρώσουν αυξήσεις αλλά από ένα σημείο και μετά δηλώνουν αδυναμία πληρωμών, ζητούν αλλαγή προγράμματος προς κάτι πιο φθηνό ή το εγκαταλείπουν. Ας μην ξεχνάμε ότι η μέση ηλικία των ασφαλισμένων στον κλάδο υγείας στην Ελλάδα , σύμφωνα με αναλογιστικές μελέτες συγκεκριμένων εταιρειών, είναι μεταξύ 45-65 ετών και είναι οι ηλικίες που θα επιβαρυνθούν περισσότερο από τις νέες αυξήσεις.

Στόχος η επέκταση των ασφαλίσεων υγείας και στα υπόλοιπα τμήματα του πληθυσμού

Οι προσπάθειες για να κλείσει το αναλογιστικό κενό , είναι εντονότερες στις ηλικίες κάτω των 45 ετών όπου και τα ασφάλιστρα είναι φθηνότερα (από 600 ευρώ το χρόνο κατά μέσο όρο) και μπορεί να συνδυαστούν με άλλα προγράμματα αποταμίευσης που θα παρέχουν εκπτώσεις. Παράλληλα λόγω ηλικίας και υγείας έχουν και τις μικρότερες αυξήσεις. Σ’ αυτό το target group γίνεται και η μεγαλύτερη προσπάθεια πρόσκτησης εργασιών.

Για τους άνω των 65 ετών, οι ασφαλίσεις υγείας είναι απλησίαστες για την πλειονότητα των ασφαλισμένων αφού το μέσο συμβόλαιο (λόγω ηλικίας και κατάσταση υγείας) ξεπερνά τα 2000 ευρώ το χρόνο. Υπολογίζεται ότι ένα συμβόλαιο υγείας με τις αναπροσαρμογές, για τις ηλικίες άνω των 75-80 ετών ξεπερνά τα 10.000 ευρώ το χρόνο. Ουσιαστικά, οι ασφαλισμένοι είτε ανήκουν στην upper class είτε προπληρώνουν τις νοσηλείες τους.

underwriter.gr