Γ. Περιστέρης: Τι πρέπει να προσέξουμε στην υποχρεωτική ασφάλιση περιουσίας, ΜΕΡΟΣ Β’

Ούτε στα καλύτερά μου όνειρα δεν περίμενα τόσο σύντομα να αρχίσουν να συμβαίνουν/υλοποιούντο τα εξής :

1. Ο καθορισμός ενός εύκολα μετρήσιμου κριτηρίου, δηλαδή βάσει «ετήσιου τζίρου» και όχι π.χ. βάσει καθαρών ή μικτών κερδών ή εμπορικής αξίας ιδιόκτητων ακινήτων, μέσω του οποίου μια επιχείρηση θα χαρακτηρίζεται από 01/01/2024 ως «μεσαία» ή «μεγάλη».

2. Ότι επειδή :

  • Στη συγκεκριμένη πλέον κατηγορία «μεσαίων» και «μεγάλων» επιχειρήσεων συμπεριλαμβάνονται και αρκετές από εκείνες οι ασφαλιστικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας ως «αυτοτελείς επιχειρήσεις» και όχι ως ΕΠΙ ή υποκαταστήματα ασφαλιστικών εταιριών εκτός Ελλάδος,
  • Καμιά ασφαλιστική εταιρία εντός και εκτός ΕΕ δεν έχει συντάξει μέχρι σήμερα Γενικούς Όρους Ασφάλισης αποκλειστικά και μόνο για τους συγκεκριμένους κινδύνους που θα αναφέρονται στον αναμενόμενο νέο Νόμο (και προφανώς δεν τους έχει τιμολογήσει),

ήδη θα πρέπει να έχουν στρωθεί στη δουλεία κυριολεκτικά από χθες τα συναρμόδια Υπουργεία της Κυβέρνησης, η ΕΑΕΕ και τα επιτελεία τουλάχιστον εκείνων των ασφαλιστικών εταιριών που θα θελήσουν να ρισκάρουν την υπό εκκόλαψη νομικά υποχρεωτική ασφάλιση, πρώτα των ιδίων και στη συνέχεια των λοιπών τοπικών «μεσαίων» και «μεγάλων» επιχειρήσεων.

Προφανώς δεν διανοούμαι να μάθω πως μια ασφαλιστική εταιρία που δεν είναι μόνο «ΖΩΗΣ», αλλά λόγω και του ετήσιου τζίρου ασφαλίστρων το 2023 θα είναι υποχρεωμένη από 01/01/2024 να ασφαλίσει όλες τις ιδιόκτητες κτηριακές της εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και μαζί με το περιεχόμενό τους, όπως θα αναφέρει/ορίζει ο αναμενόμενος νέος Νόμος, θα επιλέξει να το κάνει μέσω άλλης ασφαλιστικής εταιρίας και όχι μέσω της ίδιας !!

3. Επειδή όσα αναφέρω στις παραπάνω 2 παραγράφους τα θεωρώ αυτονόητα, θερμά παρακαλώ από τώρα εκείνες τις ασφαλιστικές εταιρίες της ΕΑΕΕ που θα εμπλακούν με τις συγκεκριμένες ασφαλίσεις, να αναρτήσουν στις ιστοσελίδες τους αντίστοιχους Γενικούς Όρους Ασφάλισης, μπας και έτσι αρχίσει σιγά – σιγά να αυξάνει η εμπιστοσύνη του αδαούς ασφαλιστικά κοινού προς αυτές και παράλληλα να αρχίσει να ξεχωρίζει η «ήρα από το στάρι».

Με εκτίμηση

Γιάννης Περιστέρης

 Δείτε και το ΜΕΡΟΣ Α ΕΔΩ

nextdeal.gr