Αναρωτιέμαι γιατί δεν έχουν ασφάλιση υγείας…

102.000 πολίτες είναι εγγεγραμμένοι στη Λίστα Χειρουργείου μέχρι και το τέλος του 2023. Όμως ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μας παρηγόρησε… Το 43% των περιστατικών αναμένουν για χειρουργική επέμβαση λιγότερο από 4 μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία αφορούν σε 126 νοσοκομεία του ΕΣΥ.

  • Από 4 έως 12 μήνες περιμένει το 31% της συνολικής Λίστας, ενώ για περισσότερο από 12 μήνες αναμένει το 26% των ασθενών.
  • Ευτυχώς, όπως ο ίδιος τόνισε, τουλάχιστον δεν υπάρχει αναμονή για ογκολογικά περιστατικά.
  • Πρώτος σε αναμονή έρχεται ο καταρράκτης, ενώ ακολουθούν η αρθροπλαστική γόνατος, η χολοκυστεκτομή, η αρθροπλαστική ισχύου και η βουβωνοκήλη.

Πάλι σε ρόλο κομπάρσου η ιδιωτική ασφάλιση…

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθούν ή έστω να μειωθούν οι καθυστερήσεις είναι τα απογευματινά χειρουργεία τα οποία, σύμφωνα με τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, θα «ενισχύσουν και θα ισχυροποιήσουν τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ. Το κράτος λαμβάνει αποφάσεις με γνώμονα την παροχή όσο το δυνατόν καλύτερων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες και ο ιδιωτικός τομέας στην Υγεία μπορεί να λειτουργεί μόνο επικουρικά».

Νόμιμο επιπλέον εισόδημα για το προσωπικό του ΕΣΥ…

Επιπλέον, σύμφωνα με τον υπουργό, με την απόφαση δίνεται μια δυνατότητα στους εργαζόμενους του ΕΣΥ να αυξήσουν τα εισοδήματά τους με νόμιμο τρόπο, ενώ είναι αποκλειστική απόφαση των κλινικών του ΕΣΥ, εάν θέλουν και εάν μπορούν να κάνουν απογευματινά χειρουργεία. Ήδη δύο κλινικές έχουν δηλώσει ότι θα πραγματοποιήσουν απογευματινά χειρουργεία.

Τι θα πληρώνουν οι ασθενείς…

Το σημαντικό τώρα είναι το κόστος των απογευματινών χειρουργείων για τον ασθενή, το οποίο εξαρτάται από την κατηγορία της επέμβασης και είναι για π.χ. καταρράκτη 300 ευρώ, για μικρή 500 ευρώ, για μεσαία 900 ευρώ, για μεγάλη 1.200 ευρώ, ενώ για πιο σοβαρά χειρουργεία 1.600 ευρώ. Για τα εξαιρετικά σοβαρά περιστατικά, όπως για παράδειγμα τα καρδιολογικά, το κόστος ανέρχεται στις 2.000 ευρώ. Οι αμοιβές των γιατρών, αν μια επέμβαση χαρακτηριστεί μεγάλη, είναι για τον Συντονιστή Διευθυντή/Καθηγητή 550 ευρώ και 350 ευρώ για τον αναισθησιολόγο. Για βαριές επεμβάσεις, όπως αρθροπλαστικές, οι αμοιβές θα είναι 750 ευρώ και 400 ευρώ, αντίστοιχα, ενώ για τις εξαιρετικά βαριές 1.000 ευρώ και 450 ευρώ, αντίστοιχα. Οι αμοιβές των νοσηλευτών θα είναι υψηλότερες από αυτές των απογευματινών ιατρείων, για τα οποία σήμερα η αμοιβή είναι 10 ευρώ την ώρα.

Συμπέρασμα…

Αντί να ασχολείστε με την αστειότητα (για να μη χρησιμοποιήσω άλλη λέξη) του 10% έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ και με το αν προσμετρώνται ή όχι οι βοηθητικοί χώροι και εάν όποιοι εξαιρούνται, εξαιρούνται αδίκως, φροντίστε να έχουν ιδιωτική ασφάλιση υγείας όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας. Και παράλληλα, φροντίστε και για την προστασία των αγαπημένων τους… Γιατί, πλέον, γίνεται ξεκάθαρο, πως, εάν δεν θέλεις να περιμένεις μήνες για ένα χειρουργείο στο ΕΣΥ, θα πρέπει να πληρώσεις… Μένει, λοιπόν, να αποφασίσεις πώς είναι προτιμότερο να διαθέσεις τον οβολό σου…

privateinsurance.gr