Άδωνις σε δράση: Θεσμοθετούνται απογευματινά χειρουργεία – Έτοιμη νέα ψηφιακή λίστα αναμονής

Συζητούν και τη συμμετοχή ιδιωτικών κλινικών

Το 70% του κόστους θα καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ και το 30% από τον ασφαλισμένο (πίνακες)

Από την 1η Φεβρουαρίου 2024 τέθηκε στη χώρα μας σε λειτουργία η Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων. Πρόκειται για ένα ψηφιακό σύστημα αρχειοθέτησης, όπου απεικονίζεται η σειρά προτεραιότητας των προς εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων στα δημόσια νοσοκομεία.

Η λίστα περιλαμβάνει την κλινική εκτίμηση του ασθενή σύμφωνα με τον θεράποντα ιατρό – χειρουργό του, ο οποίος πιστοποιεί ότι χρήζει χειρουργικής επέμβασης, ενώ «επικοινωνεί» και με τα Εθνικά Μητρώα Ασθενών και τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, η λίστα αυτή σε περίπου τρεις μήνες από σήμερα θα είναι δημόσια, ώστε να γνωρίζουν άμεσα και οι πολίτες πόσο θα πρέπει να περιμένουν για να γίνει το χειρουργείο τους. Οι ασφαλισμένοι πολίτες θα μπορούν να επιλέγουν κλινική με λιγότερη αναμονή ακόμα και μέσα στο ίδιο νοσοκομείο.

Λίστες Χειρουργείων τηρούνται σε όλα τα Ευρωπαϊκά συστήματα Υγείας. Στην Ελλάδα λίστα ξεκίνησε να υπάρχει το 2017, με σκοπό την καταγραφή και παρακολούθηση των πολιτών που χρήζουν χειρουργικής επέμβασης. Ωστόσο δεν απέδωσε ποτέ γιατί δεν επικαιροποιούνταν, ώσπου το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε να προβεί στην εκκαθάριση της υπάρχουσας και την σύνταξη νέας, ψηφιακής και επικαιροποιημένης, η οποία θα λειτουργεί με βάση συγκεκριμένους κανόνες και συστήματα.

 Το Υπουργείο συνέταξε ειδική επιτροπή η οποία ανέλαβε το έργο της εκκαθάρισης, πραγματοποιώντας περισσότερες από 150.000 κλήσεις σε πολίτες, προκειμένου να επικαιροποιηθεί η πληροφορία για το αν επιθυμούν να παραμείνουν σε αυτήν.

Μέχρι και τον Ιούνιο του 2023 υπήρχαν 120.000 εγγεγραμμένοι πολίτες, εκ των οποίων η επιτροπή διέγραψε περί το 38%, είτε γιατί είχε ήδη πραγματοποιήσει αλλού την επέμβαση, είτε γιατί δεν επιθυμούσε πλέον να πραγματοποιήσει το χειρουργείο!

Σήμερα, η λειτουργία της Ψηφιοποιημένης Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων έχει ξεκινήσει να λειτουργεί πιλοτικά, με τα περισσότερα Νοσοκομεία της χώρας να έχουν ήδη ενταχθεί σε αυτή. Αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων να είναι σε πλήρη ισχύ. Μέχρι και το τέλος του 2023 ο συνολικός αριθμός εγγεγραμμένων πολιτών ανέρχεται στους 102.000. Το 43% των περιστατικών αναμένουν για χειρουργική επέμβαση λιγότερο από 4 μήνες. Από 4 έως 12 μήνες περιμένει το 31% της συνολικής Λίστας, ενώ για περισσότερο από 12 μήνες αναμένει το 26% των ασθενών.

Η πλειοψηφία των περιστατικών με περίοδο αναμονής άνω των 12 μηνών εμφανίζεται στη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό συμβαίνει διότι το πρόβλημα επικεντρώνεται στη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχει μεγάλη έλλειψη αναισθησιολόγων. Ενδεικτικά, το 24% των επεμβάσεων στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται σε αναμονή για περισσότερο από 18 μήνες.

Τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη;

Στην υπόλοιπη Ευρώπη η λίστα αναμονής στα χειρουργεία ποικίλλει ανάλογα τη χώρα. Στη Σουηδία, ο χρόνος αναμονής του πολίτη για μη επείγουσα χειρουργική επέμβαση κυμαίνεται στις 50 μέρες κατά μέσο όρο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεπερνά τις 120 ημέρες ενώ περισσότεροι από 4 στους 10 πολίτες περιμένουν περισσότερο από 4 μήνες για μια χειρουργική επέμβαση.

Από τον Μάρτιο και απογευματινά χειρουργεία

Προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των περιστατικών που αναμένουν να χειρουργηθούν, το Υπουργείο προέκρινε την ενεργοποίηση των απογευματινών χειρουργείων. Για να υλοποιηθεί η απόφαση έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το Ταμείο Aνάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πιο συγκεκριμένα, 60 εκατομμύρια ευρώ θα αξιοποιηθούν από το Ταμείο για την εξυπηρέτηση των πολιτών που αναμένουν χειρουργική επέμβαση εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Η προτεραιοποίησή τους θα γίνει με χρονολογική σειρά (από παλαιότερη σε νεότερη), όπως αυτή αποτυπώνεται στην Ενιαία Λίστα Χειρουργείων. Ο ασθενής θα ενημερώνεται από το νοσοκομείο για την προγραμματισμένη ημερομηνία του χειρουργείου του, πληροφορία που θα λαμβάνει και από την ΗΔΙΚΑ με email, ή μέσω της εφαρμογής MyHealthApp. Το πρόγραμμα των απογευματινών χειρουργείων αναμένεται να αρχίσει να εφαρμόζεται τον Μάρτιο.

Μέχρι στιγμής εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου και εργαζόμενοι στο ΕΣΥ έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για το κατά πόσον μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο. Ως κύριο ανασταλτικό παράγοντα θέτουν την υποστελέχωση των νοσοκομείων, τόσο σε ιατρικό όσο και σε νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό.

Η απάντηση σε αυτόν τον προβληματισμό, κατά τον κ. Γεωργιάδη είναι η διενέργεια απογευματινών χειρουργείων και σε συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές, χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των πολιτών. Αυτή η λύση ενδέχεται να προκριθεί στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, καθώς εκεί τα μεγάλα κενά σε οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων καθιστούν πρακτικά αδύνατη την πραγματοποίηση απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία της πόλης.

Ποιο θα είναι το πλαίσιο λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων;

Το πρόγραμμα των απογευματινών χειρουργείων θα ξεκινήσει -σε όσες κλινικές της χώρας μπορούν να το εξυπηρετήσουν- από τις απλές επεμβάσεις, για τις οποίες δεν απαιτείται μεγάλος χρόνος νοσηλείας. Αναλυτικότερα, οι κατηγορίες επεμβάσεων και το κόστος παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΩΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥΘΑ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ
ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ300 €
ΜΙΚΡΗ500 €
ΜΕΣΑΙΑ900 €
ΜΕΓΑΛΗ1.200 €
ΒΑΡΕΙΑ1.600 €
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΒΑΡΕΙΑ2.000 €

Σύμφωνα με την ανάλυση του Υπουργείου Υγείας, περισσότερο από το 50% των επεμβάσεων σε αναμονή στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας συγκεντρώνεται στις παρακάτω 7 κατηγορίες:

Α/ΑΕίδος Επέμβασης% επί του Συνόλου
1Επέμβαση Καταρράκτη18%
2Αρθροπλαστική Γόνατος9%
3Χολοκυστεκτομή7%
4Επέμβαση Αφαίρεσης κρυσταλλοειδούς φακού5%
5Αρθροπλαστική Ισχίου5%
6Βουβωνοκήλη4%
7Αμυγδαλεκτομή3%

Τα απογευματινά χειρουργεία θα είναι επί πληρωμή. Προβλέπεται ότι περίπου το 70% θα καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ και το 30% από τον ασφαλισμένο. Με βάση τη σύγκριση των τιμών ανάμεσα σε είδη επεμβάσεων που θα διενεργούνται κατά τα απογευματινά χειρουργεία με τα αντίστοιχα είδη επεμβάσεων στα Ιδιωτικά Νοσοκομεία, παρατηρείται σημαντική διαφορά ανάμεσα στο κόστος των επεμβάσεων. Το κόστος των απογευματινών χειρουργείων για τον πολίτη κυμαίνεται από 300 έως 2.000 ευρώ, ανάλογα με το είδος της επέμβασης, ενώ όσα περιστατικά είναι στη λίστα παραπάνω από 4 μήνες (υπολογίζονται σε 50.000), θα χειρουργούνται χωρίς επιβάρυνση στα απογευματινά χειρουργεία.

Αναλυτικότερα, παρέχεται συγκριτικός πίνακας παρακάτω:

ΕΙΔΟΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΩΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝΚΟΣΤΟΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΩΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΩΝΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣΠολύ Μικρή ή Μικρή300€ – 500€> 800 €
ΒΟΥΒΩΝΟΚΗΛΗΜικρή500€> 1.800 €
ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗΜικρή ή Μεγάλη500€ – 1.200€> 2.500 €
ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΥΜεγάλη ή Βαρεία1.200€ – 1.600€> 3.500 €
ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥΜεγάλη ή Βαρεία1.200€ – 1.600€> 3.500 €


underwriter.gr