Allianz: οι δέκα μεγαλύτεροι κίνδυνοι για το 2023. Τι ισχύει για την Ελλάδα

Η Allianz δημοσίευσε νέα έρευνα σχετικά με το ποιοι θεωρούνται οι μεγαλύτεροι επιχειρηματικοί κίνδυνοι για το 2023. Ερωτηθέντες ήταν μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και χρηματομεσίτες και βιομηχανικοί εμπορικοί οργανισμοί, οι οποίοι κλήθηκαν να υποδείξουν τρεις επιχειρηματικούς κινδύνους τους οποίους θεωρούν τους πιο σημαντικούς για το 2023.

Τα αυξημένα επίπεδα ανησυχίας φαίνεται ότι θα συνεχιστούν το 2023 λόγω της ψηφιοποίησης, του πολέμου στην Ουκρανία, των υψηλών τιμών ενέργειας και του πληθωρισμού. Τα γεωπολιτικά, η οικονομική αβεβαιότητα και η κλιματική αλλαγή δοκιμάζουν ήδη τα επιχειρηματικά μοντέλα και τις αλυσίδες εφοδιασμού, σύμφωνα με το Allianz Risk Barometer.

Παρά τις θετικές κινήσεις για τη διαφοροποίηση των επιχειρηματικών μοντέλων και των αλυσίδων εφοδιασμού από τον Covid-19, οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να βιώνουν σημαντική αναστάτωση σε όλο τον κόσμο. Η πανδημία προκάλεσε τεράστιο σοκ στα επιχειρηματικά μοντέλα, δημιουργώντας παγκόσμιες ελλείψεις, καθυστερήσεις και υψηλότερες τιμές, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε ενεργειακή κρίση, ιδιαίτερα στην Ευρώπη και αύξηση του πληθωρισμού.

Δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένης της τρέχουσας μόνιμης κρίσης ότι η διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της εφοδιαστικής αλυσίδας κατατάσσεται ως ο δεύτερος κορυφαίος κίνδυνος στο φετινό βαρόμετρο κινδύνου της Allianz (34%). Είναι δεύτερο μετά τα περιστατικά στον κυβερνοχώρο (για λίγες μόνο ψήφους, επίσης στο 34%), του οποίου η πρώτη θέση αντικατοπτρίζει τη σημασία της σημερινής ψηφιακής οικονομίας, την εξελισσόμενη απειλή από ''ransomware'' και των εκβιασμών, καθώς και των γεωπολιτικών ανταγωνισμών και των συγκρούσεων που διαδραματίζονται όλο και περισσότερο στον κυβερνοχώρο.

Πράγματι, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ένας αριθμός κινδύνων που σχετίζονται με τη διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας έχει αναρριχηθεί στη φετινή κατάταξη ως τη νέα παγκόσμια οικονομική και πολιτική συνέπεια μετά από την πανδημία του Covid-19 και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, μια νέα καταχώρηση στην έρευνα του 2023 στο #4, ενώ οι μακροοικονομικές εξελίξεις, όπως ο πληθωρισμός και η πιθανή ύφεση, ανεβαίνει στο #3 – η υψηλότερη θέση από το πρώτο βαρόμετρο κινδύνου της Allianz το 2012. Οι πολιτικοί κίνδυνοι και η βία είναι άλλη μια νέα προσθήκη στους 10 κορυφαίους παγκόσμιους κινδύνους στο #10, η έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού ανεβαίνει στο #8, ενώ εκτός του top 10, η προοπτική διακοπής ρεύματος ή βλαβών σε κρίσιμες υποδομές (#12) προκαλεί επίσης μεγαλύτερη ανησυχία για τους ερωτηθέντες από ό,τι πριν από 12 μήνες. Αντιστρόφως, το ξέσπασμα της πανδημίας πέφτει κατακόρυφα στη λίστα των ανησυχιών (#4 το 2022 στο #13 το 2023) καθώς τα εμβόλια έχουν φέρει τέλος στα lockdown και τους περιορισμούς στις περισσότερες μεγάλες αγορές. Εξαίρεση είναι η Κίνα, η οποία βλέπει τον κίνδυνο της πανδημίας να αυξάνεται από έτος σε έτος (από #9 στο #3), μετά την πρόσφατη χαλάρωση των μακροχρόνιων περιορισμών.

Για την Ελλάδα φαίνεται πως η μεγαλύτερη ανησυχία αφορά στις μακροοικονομικές εξελίξεις, καθώς και στην ενεργειακή κρίση.

Μπορείτε να δείτε όλη την έρευνα εδω

Πηγή: nextdeal.gr