Ο Καρλ Μαρξ για την αξία της ασφάλισης!

Την ουσιαστική διάσταση της ασφάλισης αναδεικνύει ο Καρλ Μαρξ στο «Κεφάλαιο». Τώρα που όλοι τοποθετούνται στο θέμα ασφάλιση, είτε αυτή αφορά τις κατοικίες, είτε τις κλοπές αυτοκινήτων, είτε τις ασφαλίσεις ζωής και ορισμένοι κομματικοί φορείς, συνδικαλιστικές ενώσεις, αλλά και ιδιώτες εκφράζουν επιφυλάξεις ή είναι και πολέμιοι της ιδιωτικής  ασφάλισης, αξίζει να σημειώσουμε τι λέει ο Κάρολος Μαρξ.

Ο μεγαλύτερος πολέμιος του καπιταλισμού ο Κάρολος Μάρξ, λοιπόν, ξεχωρίζει την ασφάλιση από τις άλλες χρηματοοικονομικές δραστηριότητες (τράπεζες κ.λ.π.) και σημειώνει ότι το κεφάλαιο «ασφαλείας» (όπως το ονομάζει)  «θα έπρεπε να εξακολουθεί να υπάρχει και μετά την κατάργηση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής»!

Σε άλλο σημείο σημειώνει ότι «και στην περίπτωση που η παραγωγή δεν θα ήταν καπιταλιστική πάλι οι παραγωγοί θα υποβάλλονταν σε ορισμένα έξοδα, δηλαδή θα έπρεπε να ξοδεύουν ένα μέρος της εργασίας τους ή των προϊόντων της εργασίας τους για την εξασφάλιση των προϊόντων, του πλούτου τους, ή εις των στοιχείων του πλούτου τους από απρόοπτα γεγονότα, κ.λ.π.» (Καρλ Μαρξ, «Το κεφάλαιο»)..

nextdeal.gr