Μεγάλη η έλλειψη της οικογενειακής προστασίας στην Ελλάδα!

Αντιμετωπίζοντας ένα αβέβαιο μέλλον, παρατηρούμε ταυτόχρονη σημαντική έλλειψη οικογενειακής προστασίας των Ελλήνων, οι οποίοι μένουν ανασφάλιστοι και δαπανούν λιγότερα από το 10%, απ’ ότι δαπανούν αντιστοίχως οι ευρωπαίοι για την οικογενειακή προστασία τους! Και αυτό ΔΕΝ έχει να κάνει με τα ΑΕΠ της Ελλάδας και της ευρωπαϊκής ένωσης!

Ο μέσος ευρωπαίος δαπανά περίπου 3.500€ για την προστασία της οικογένειάς του, τη στιγμή που μέσος Έλληνας δαπανά περίπου 300€, έχοντας ταυτόχρονα τα νοικοκυριά της Ελλάδος περισσότερα από 2 δις. € σε τραπεζικές καταθέσεις!

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία της Insurance Europe και της ΕΑΕΕ, μεγάλη και σίγουρα πολύ μεγαλύτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, είναι η έλλειψη οικογενειακής προστασίας στην Ελλάδα!

Σημαντικά ευρήματα για τη συνταξιοδοτική αποταμίευση προέκυψαν από την πανευρωπαϊκή έρευνα κοινής γνώμης που πραγματοποίησε η Insurance Europe για το 2023. Στην έρευνα συμμετείχαν 15 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, με δείγμα 15.789 ενηλίκων από το σύνολο των χωρών, διαφόρων επαγγελμάτων και εκπαιδευτικού επιπέδου.

Η έρευνα αυτή μας έδειξε ότι στο σύνολο των 15 ευρωπαϊκών χωρών (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα), το 39% δεν αποταμιεύει, το 31% συμμετέχει σε κάποιο επαγγελματικό ασφαλιστικό σχέδιο, το 28% κατέχει κάποιο ιδιωτικό ασφαλιστικό προϊόν και το υπόλοιπο 12% περιμένει την κρατική βοήθεια/σύνταξη.


Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Insurance Europe, η ασφάλεια των οικογενειακών αποταμιεύσεων παραμένει με ποσοστό 44%, μακράν το πιο σημαντικό δεδομένο για τους πολίτες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της ΕΑΕΕ (2022) το ασφαλιστικό τοπίο για της συντάξεις και κατ’ επέκταση την αίσθηση της οικογενειακής ασφάλειας των Ελλήνων, αντικατοπτρίζεται στα ασφάλιστρα τα οποία καταβάλουν στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες για ασφαλίσεις Ζωής (περιλαμβανομένων συντάξεων), για unit linked και για τις υπόλοιπες αναγκαίες παροχές (υγείας) που είναι:
ASFAjpg

Συμπέρασμα,

Από τα 500 περίπου εκατομμύρια € που κατέβαλαν πέρυσι οι Έλληνες στον κλάδο Ζωής, μόνο λιγότερα από τα 113 εκατ. € αφορούν τις συνταξιοδοτικές τους ανάγκες, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΕΕ, για το 2022.

Παραλλάσσοντας το τραγούδι, θα έλεγα:

Προστατευτείτε γιατί χανόμαστε!

Κώστας Παπαϊωάννου

nextdeal.gr