Α. Πετροχείλου: Γιατί η γενιά Sandwich πρέπει να κάνει ασφάλιση ζωής!

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, για όσους δεν γνωρίζουν τι σημαίνει γενιά Sandwich.
Έτσι ονομάζονται οι άνθρωποι που, όπως ακριβώς το sandwich, βρίσκονται να είναι φροντιστές μεταξύ δύο γενιών, τόσο των παιδιών τους όσο και των γονιών τους.
Η ηλικιακή τους κλίμακα είναι μεγάλη, αφού μπορεί να ξεκινάει από την ηλικία των 18 ετών και πλέον εκτείνεται πέραν των 40 ετών, με κυρίαρχη κλίμακα 40 – 60 ετών

Οι άνθρωποι που ανήκουν σε αυτή τη γενιά έχουν πολλές υποχρεώσεις, τόσο οικονομικές όσο και ηθικές:

  • Διαθέτουν μεγάλο μέρος του χρόνου τους, σε καθημερινή βάση, για να φροντίσουν τουλάχιστον ένα άτομο, π.χ. παιδί, γονέα.
  • Σε αυτό προστίθεται το έντονο ψυχολογικό άγχος που αναλογεί στο μέγεθος της ευθύνης της φροντίδας τους.
  • Υπολογίστε επιπλέον πόσα προσφέρουν, σε πρακτικό επίπεδο, τόσο στα παιδιά τους όσο και στους γονείς τους. υπηρεσίες που, αν δεν τις έκαναν οι ίδιοι, θα κόστιζαν πολύ ακριβά.
  • Παίρνουν αποφάσεις για μείζονος σημασίας ζητήματα και τα δρομολογούν, ώστε να έρθουν έγκαιρα εις πέρας.
  • Ρυθμίζουν τον χρόνο τους με απόλυτα πειθαρχημένο τρόπο, ώστε να καταφέρνουν να επιτελούν όλους τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς ρόλους.

Για όλα αυτά που αναφέραμε παραπάνω, σκεφτείτε πως όσοι ανήκουν στη γενιά Sandwich δεν είναι απαραίτητα άνθρωποι με υψηλό βιοτικό επίπεδο και πολύ ελεύθερο χρόνο και λυμένα όλα τα υπόλοιπα ζητήματά τους, αλλά κουβαλούν τα ωράρια και την πίεση της δουλειάς τους, την ανασφάλεια ίσως του γάμου τους, ακόμα και την κοινωνική πίεση του φιλικού τους περιβάλλοντος για περισσότερο χρόνο σε εξόδους. Έχουν ανάγκη να ψυχαγωγηθούν, να έρθουν σε επαφή με τον κοινωνικό τους περίγυρο και, φυσικά, να αφιερώσουν χρόνο για τους ίδιους, το οποίο πρακτικά αποδεικνύεται πολύ δύσκολο.

Ουφ! Δεν το λέμε και εύκολο όλο αυτό!

Οπότε, τώρα καταλαβαίνετε γιατί ειδικά αυτή η γενιά, οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι για δύο άλλες γενιές, οφείλουν πρώτα από όλα να φροντίσουν να έχουν ασφάλιση ζωής.

  • Γιατί είναι πολύτιμοι, αναντικατάστατοι και, από οικονομική άποψη, απαραίτητοι για τους ανθρώπους που φροντίζουν.
  • Γιατί η απουσία της γενιάς αυτής αφήνει κενά στη ζωή των φροντιζόμενων, με πρακτικά κομμάτια να μένουν εκτεθειμένα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, οφείλουν να σκεφτούν ακόμα και το πιο κακό σενάριο, το να μη δύνανται κάποια στιγμή να βρίσκονται κοντά στους ανθρώπους που αγαπούν.

Η ασφάλιση ζωής μεταφράζεται ως η υπέρτατη πράξη αγάπης προς εκείνους που μένουν πίσω, ο τρόπος τους να μην τους εγκαταλείψουν ποτέ, ακόμα και σε περίπτωση θανάτου τους.

Η ασφαλιση ζωής λύνει το θέμα της επιβίωσης, της δόσης του στεγαστικού δανείου, βοηθάει στη συνέχιση της ομαλής καθημερινότητας της οικογένειας, χωρίς το άγχος της οικονομικής αναζήτησης.

Η ασφάλιση ζωής έρχεται να πραγματοποιήσει τα πιο μεγαλεπήβολα όνειρα του παιδιού, το μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο του εξωτερικού, την αγορά κατοικίας, την πιο τρυφερή απόδειξη ότι ο γονέας μερίμνησε να είναι παρών, ακόμα κι αν στερείται τη φυσική του παρουσία.

Η ασφάλιση ζωής καταβάλλει χρήματα για τη φροντίδα στο σπίτι του ηλικιωμένου γονέα, τα ιατροφαρμακευτικά έξοδα, την ομαλή συνέχιση της καθημερινότητας, χωρίς ανασφάλεια, μαλακώνοντας τον πόνο της απουσίας.

Και αυτό δεν είναι απλά μια όμορφη σκέψη, αλλά μια ανεκτίμητη βοήθεια που θα δοθεί σε όσους αγαπημένους είναι ανήμποροι να βοηθήσουν εαυτόν, και θα βρεθούν αληθινά αβοήθητοι μέσα στο πένθος τους.


aagora.gr