Είναι «Δούρειος ίππος» η Τεχνητή Νοημοσύνη για την πτώση της Τροίας – Δημοκρατίας;
Άρθρο Εκδότη στο περιοδικό "ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΑΙ"
Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπήκε στη ζωή μας προκαλώντας περισσότερες και πιο έντονες θετικές και αρνητικές αντιδράσεις όταν βγήκε από τα ερευνητικά εργαστήρια το 2022 και βρέθηκε παντού στην καθημερινότητα με την μορφή του GTP, που είναι ένας αλγόριθμος επεξεργασίας φυσικής γλώσσας βασισμένος σε μια τράπεζα κειμένων από το INTERNET με πάνω από 1 τρις λέξεις!
Πανίσχυροι υπολογιστές διαθέτουν προγράμματα μηχανικής μάθησης που λέγονται νευρωνικά δίκτυα (neutual networks), εμπνευσμένα από τον ανθρώπινο εγκέφαλο, τα οποία τροφοδοτούν με πακέτα κειμένων, που, αφού περάσουν τα κείμενα αυτά από τα δίκτυα, η μηχανή μαθαίνει τη μορφή που οι λέξεις ακολουθούν η μία την άλλη, τη γραμματική και το συντακτικό και τελικά αναζητώντας σχέσεις σε αυτόν τον όγκο των αποθηκευμένων κειμένων παράγει δικές της προτάσεις.
Το GTP μπορούσε να δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα, να γράφει διηγήματα, ποιήματα, σενάρια ταινιών, επιστημονικές διατριβές, ειδήσεις και πολλά άλλα. Δημοσιογράφοι, πολιτικοί, επιχειρηματίες, εκπαιδευτικοί, διάφοροι επιστήμονες και πολλοί αναλυτές προβληματίστηκαν, πανικοβλήθηκαν, μαγεύτηκαν από τις εξελίξεις και αρκετοί ζήτησαν να σταματήσουν οι επόμενες κινήσεις της Τ.Ν. μέχρι οι κοινωνίες να ελέγξουν την κατάσταση.
Οι μεγάλοι φόβοι επικεντρώνονται στην διάδοση ψευδών ειδήσεων, λάθος απαντήσεων, στην κοινόβουλη εκμετάλλευση για δόλιους σκοπούς, στην αναστάτωση των οικονομιών και κοινωνιών.
Πολλοί υποστηρίζουν οτι είναι επικίνδυνη η παραπλάνηση σε τομείς Υγείας και πολιτικής διακυβέρνησης και ότι δεν έχει ηθική κρίση και υπευθυνότητα. Άλλοι προσθέτουν οτι είναι εργαλείο υποστήριξης και όχι υποκατάστατο..
Χαρακτηριστική είναι η φράση του καρδιολόγου Νίκου Καρατζά σε ομιλία του με τίτλο «Πως η Τεχνητή Νοημοσύνη θα γίνει βοηθός και όχι αντίπαλος του ιατρού»: "Η τεχνητή Νοημοσύνη, παρότι αποδεικνύει ότι μπορεί να περάσει τις εξετάσεις του πτυχίου της Ιατρικής, δεν έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη"! (περιοδικό Health - τεύχος 15).
Στα πλαίσια αυτών των προβληματισμών, με τη διείσδυση της τεχνολογίας παντού και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και πληροφοριών με την πρώτη εξάπλωση του INTERNET, παρατηρούμε ότι όσοι πίστεψαν πως το Διαδίκτυο θα ήταν χώρος ελευθερίας και εργαλείο εκδημοκρατισμού αρχίζουν να μελαγχολούν και να απογοητεύονται από τις νέες εφαρμογές της τεχνολογίας.
Η προπαγάνδα, η ισχύς των ολίγων, η πλεονεξία των πλουσίων, αρρώστια των μονοπωλίων κυριαρχούν στα κράτη, στις προνομιούχες τάξεις, στους στρατιωτικά υπέρτερους, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στις λεγόμενες κατ’ όνομα «δημοκρατίες» των μειοψηφιών...
"Αντισυνταγματικά" άρθρα ψηφίζονται στα Συντάγματα, παραβιάζεται συνεχώς ο ιδιωτικός βίος των ανθρώπων κάθε φυλής και χρώματος, οι υποκλοπές συνομιλιών είναι καθεστώς, η κινητή τηλεφωνία νίκησε τα πάντα με τα έξυπνα κινητά που εντοπίζουν τα πάντα και που βρίσκεται ο καθένας, δορυφόροι και Διαδίκτυα παρακολουθούν και καταγράφουν ανεξέλεγκτα όλους, φάκελοι συγκεντρώνουν συνεχώς στοιχεία για τις καταναλωτικές συμπεριφορές, για τις τραπεζικές δοσοληψίες και σχέσεις, για πιστωτικές κάρτες και φορολογικά στοιχεία για προσωπικά δεδομένα υγείας στα νοσοκομεία (μάλιστα και μέσα στο χειρουργείο σε αναγκάζουν να υπογράψεις οτι δέχεσαι να χρησιμοποιηθούν από γιατρούς και κλινικές), για προσωπικά στοχεία που αφορούν την υγεία και περιουσία σου πριν ασφαλιστείς σε ασφαλιστικές εταιρίες, δεδομένα για φάρμακα που παίρνεις κλπ. κλπ. κλπ...!
Όλα τα παραπάνω διευκολύνει η τεχνολογία να αποθηκεύονται και να ανακαλύπτονται πανεύκολα, με ταυτόχρονο αντίτιμο την παραίτηση δημοκρατικών δικαιωμάτων και εκμετάλλευση από ολίγους που εύκολα μπαίνουν στον πειρασμό χρησιμοποίησης για καλό και για κακό της τεράστιας βάσεως προσωπικών δεσομένων και μάλιστα «νομίμως» διασυνδεδεμένων μεταξύ τους... και με την Τεχνητή Νοημοσύνη ακόμα πιο «αποτελεσματικά»...
Φιλοσοφώντας αν την Δημοκρατία τη λέγαμε «Τροία», ο Δούρειος Ίππος της ίσως να είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη που θα την κυρίευε. Η Τροία δεν έπεσε με τα όπλα, αλλά με τη «νοημοσύνη» του Οδυσσέα. Η «μήτις», ευφυία του, ήταν ένα ιδιαίτερο είδος νοημοσύνης, πραγματικής, όχι αφηρημένης, που εκδηλώνεται με την προσήλωση σε όλες τις καταστάσεις της ζωής και αξιολογώντας το χρόνο και τη μέθοδο, γνωρίζοντας να αδράξει την κατάλληλη στιγμή για να δράσει και να περιμένει, έγραφε για τον ΟΔΥΣΣΕΑ o Giulio Guidorizzi στο βιβλίο του "GRANDI MITI GRECI" ("ΤΑ ΝΕΑ" 2022) που είχε προστάτιδα τη θεά Αθηνά, θεά της σοφίας.
Στην "Οδύσσεια" του Ομήρου (ραψ. Θ’ 523 – 525) ο Οδυσσέας μετά το ναυάγιο φεύγοντας από την Καλυψώ για Ιθάκη σώζεται από τη Λευκοθέα και φθάνει στο νησί των Φαιάκων, όπου τον περιμαζεύει η Ναυσικά και τον φιλοξενεί ο βασιλιάς πατέρας της Αλκίνοος. Στο πλούσιο συμπόσιο ο τραγουδιστής ψάλτης Δημόδικος με υπόδειξη του ίδιου του Οδυσσέα τραγουδά και διηγείται την ιστορία του Τρωϊκού Πολέμου. Στο άκουσμα της ιστορίας της πτώσης της πόλης που προκλήθηκε από την εξαπάτησή της με τον Δούρειο Ίππο, ο ήρωας Οδυσσέας κλαίει, όπως κλαίει μια γυναίκα που σκύβει πάνω από το σώμα του συζύγου της, ο οποίος έχει πέσει μπροστά στην πόλη, μπροστά στους συμπολίτες τους, για να προστατεύσει τα παιδιά του και την πατρίδα του από την μοιραία ημέρα ("Οδύσσεια" Θ. 523).
Για τον ήρωα Οδυσσέα με το τέχνασμα του Δούρειου Ίππου, η Ιθάκη έγινε όνειρο να επιστρέψει και εφιάλτης με όσα πέρασε και περιγράφει ο Όμηρος.
Για τους οπαδούς της Ιθάκης – Δημοκρατίας ίσως η Τεχνητή Νοημοσύνη να γίνει όνειρο και εφιάλτης, κάνοντας πολλούς να κλάψουν μέχρι να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να μπουν κανόνες εφαρμογής, θυμίζοντας πολλούς ήρωες επαναστάτες που έπεσαν σε πολλούς αιματηρούς πολέμους, όπως γράφει η ιστορία.