Υγεία: Αύξηση δαπανών παγκοσμίως - Η θέση της Ελλάδας

Συνεχώς αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής όσο ανεβαίνουν οι δαπάνες για την Υγεία - Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

Κατά τον τελευταίο αιώνα, το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση των ανθρώπων έχει υπερδιπλασιαστεί σε ολόκληρο τον κόσμο, κυρίως χάρη στις καινοτομίες και τις ανακαλύψεις σε διάφορους ιατρικούς τομείς γύρω από την Υγεία, τα εμβόλια και την προληπτική υγειονομική περίθαλψη.

του Χρήστου Γαβαλά

Ωστόσο, ενώ το μέσο προσδόκιμο ζωής για τους ανθρώπους έχει αυξηθεί σημαντικά σε παγκόσμια κλίμακα, εξακολουθεί να υπάρχει ένα αξιοσημείωτο χάσμα στο μέσο προσδόκιμο ζωής μεταξύ των διαφόρων χωρών.


countries-healthcarejpg

Ποια είναι η εξήγηση για αυτή την διαφοροποίηση; Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας που συγκέντρωσε ο Τρούμαν Ντου και τα οποία δημοσιεύονται στο Visual Capitalist, αυτή μπορεί να σχετίζεται εν μέρει με το ποσό των χρημάτων που ξοδεύει μια χώρα για την υγειονομική της περίθαλψη.

Περισσότερες δαπάνες γενικά σημαίνουν περισσότερα χρόνια ζωής

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την Παγκόσμια Τράπεζα περιλαμβάνουν τόσο τις κατά κεφαλήν δαπάνες για την υγεία 178 διαφορετικών χωρών όσο και το μέσο προσδόκιμο ζωής τους.

Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η ανάλυση διαπίστωσε ότι οι χώρες που δαπανούσαν περισσότερα για την υγειονομική περίθαλψη έτειναν να έχουν υψηλότερο μέσο προσδόκιμο ζωής μέχρι να φτάσουν το όριο των 80 ετών.

Ωστόσο, παρατηρήθηκαν μερικές μικρές εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τις μεγαλύτερες δαπάνες από οποιαδήποτε χώρα που περιλαμβάνεται στο σύνολο δεδομένων, το μέσο προσδόκιμο ζωής των 77 ετών είναι χαμηλότερο από πολλές άλλες χώρες που ξοδεύουν πολύ λιγότερα κατά κεφαλήν.

Τι συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες; Ενώ υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που αναμειγνύονται, ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι ένας σημαντικός παράγοντας είναι το υψηλότερο ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας της χώρας, μαζί με το υψηλότερο σχετικό ποσοστό βίας μεταξύ των νεαρών ενηλίκων.

Στο άλλο άκρο του φάσματος, η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη και η Νότια Κορέα έχουν το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στη λίστα, παρά τη σχετικά χαμηλή κατά κεφαλήν δαπάνη τους. Ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 23η θέση της σχετικής λίστας, με 81 έτη μέσο όρο προσδόκιμου βίου και 1.996 δολάρια κατά κεφαλήν έξοδα για την Υγεία.

Πιο πάνω από την χώρα μας σε προσδόκιμο ζωής βρίσκονται χώρες όπως η Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Φινλανδία, Νέα Ζηλανδία, Καναδάς, Λουξεμβούργο, Δανία (με 82 έτη), η Νότιος Κορέα, η Νορβηγία, η Αυστραλία, η Ελβετία, η Ισλανδία και το Ισραήλ (με 83 έτη) και από εκεί και πέρα η Σιγκαπούρη με 84 έτη και η Ιαπωνία με 85 έτη.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι αυτό δεν ίσχυε πάντα - τη δεκαετία του 1960, το προσδόκιμο ζωής της Ιαπωνίας ήταν στην πραγματικότητα το χαμηλότερο μεταξύ των χωρών της G7 και της Νότιας Κορέας ήταν κάτω από 60 χρόνια, καθιστώντας την πλέον μια από τις 30 χώρες που επιδεικνύουν βελτιωμένο προσδόκιμο ζωής.


top_30_countriesjpg

Στην πραγματικότητα, τα τελευταία 60 χρόνια πολλές χώρες έχουν αυξήσει σημαντικά το μέσο προσδόκιμο ζωής τους από 30-40 χρόνια σε 70+ χρόνια. Όμως, όπως δείχνει το βασικό διάγραμμα του θέματος, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές χώρες που υστερούν στην Αφρική, την Ασία και την Ωκεανία.

Πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει το μέσο προσδόκιμο ζωής;

Εφόσον οι άνθρωποι ζουν περισσότερο από ό,τι έχουν ζήσει ποτέ πριν, πόσο υψηλότερο θα είναι το μέσο προσδόκιμο ζωής σε άλλα 100 χρόνια από σήμερα;

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications δείχνει ότι, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, τα ανθρώπινα όντα έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν έως και 150 χρόνια.

Οι προβλέψεις από τον ΟΗΕ προβλέπουν ότι η ανάπτυξη θα διαμοιραστεί, με τις ανεπτυγμένες χώρες να βλέπουν υψηλότερο προσδόκιμο ζωής από τις αναπτυσσόμενες περιοχές.

Ωστόσο, όπως φαίνεται στο παραπάνω διάγραμμα από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και χρησιμοποιώντας δεδομένα του ΟΗΕ, είναι πιθανό το χάσμα μεταξύ αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου.

underwriter.gr